Şimdi Okuyorum
Fotoğraf Gerçeği Yansıtır Gerçeklik Hüsranı / Marion Post Wolcott

Fotoğraf Gerçeği Yansıtır Gerçeklik Hüsranı / Marion Post Wolcott

Marion Post Wolcott,  1938’den 1942’ye kadar Çiftlik Güvenlik İdaresi (FSA) için ürettiği 9.000’den fazla fotoğrafla tanınındı.  Öğretmenlik yaptığı yıllarda Viyana’ya gidip Nazilerin Yahudi’lere yönelik saldırılarına tanıklık edince, anti-faşist harekete katıldı. Yahudilerin Avrupa’dan ayrılıp ABD’ye göç etmesine yardım etti. Bazı fotoğraflarını Viyanalı fotoğrafçı Trude Fleischmann’na gösterdi ve Trude’nin önerisiyle fotoğrafçılığa başladı. Amerika’ya geri dönmek zorunda kalan Post, bir taraftan öğretmenliğe bir taraftan da fotoğrafçılığa devam etti ve Ralph Steiner, Paul Strand gibi fotoğrafçılarla tanışma fırsatı buldu.

Başlangıçta serbest çalışan Wolcott,  1937-1938 yıllarında gazetelerin toplumsal cinsiyet engellerini kırdı ve dünyanın en büyük haber fotoğrafçılığı projelerinden biri olan Çiftlik Güvenliği İdaresi’nde çalışmaya başladı.  Amerika Birleşik Devletleri’nin binlerce kilometresini, Büyük Buhran’ın etkilerini yansıtmak amacıyla arşınladı. Bu yolculuk onu yoksulluğun gerçekleriyle yüzleştirdi ve aynı zamanda İran, Pakistan, Mısır gibi ülkelere seyahat yapması için de cesaretlendirdi. Dönemi içerisinde yalnız başına seyahat edebilmesi bir kadın için oldukça zorken, o bütün engelleri aşarak yoluna devam etti.

Wolcott’un çalışmaları Büyük Buhra’ın girdabındaki yaşam mücadelesi veren yoksul insanları, çocukları,  göçmen işçileri ve ötekileştiren siyahileri yansıtır. Wolcott’un fotoğrafları tıpkı Walker Evans’ınki gibi yoksulluğu romantize etmeden bütün gerçekliğiyle aktarır. Müdahalesiz yapı içerisindeki bağımsız figürler yakın temas kurmamızı engellerken, çocukların dahil olduğu fotoğraflar; yakın temas kurup göz göze gelmemize neden olur. Gerçeği yansıtan bu fotoğraflar romantik anı engelleyerek hüsrana, acıya yol açar…

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır