Şimdi Okuyorum
Gerçek Söylediğinde Süslenmesine Gerek Yoktur / James Nachtwey

Gerçek Söylediğinde Süslenmesine Gerek Yoktur / James Nachtwey

+4
Galeriyi Görüntüle

“En kötüsü, bir fotoğrafçının başkasının trajedisinden yararlandığını hissettiği andır.”

Savaşların ortasında foto muhabiri olarak çalışan James Nachtwey;  açlığı, sefaleti, yıkımı yalın bir gerçeklikle yansıttı. Nachtwey’i diğer foto muhabirlerden ayıran en önemli özellik; yaşananlara uzaktan bakmak yerine,  çatışmanın içerisine dâhil olmasıdır.

 “Bir kişi orada olup bitenler hakkında dünyaya haber vermek amacıyla savaşın kalbine gitme riskini alıyorsa, barış pazarlığına girişmiş demektir.”

Nachtwey,   1981 yılında görev yeri olan Kuzey İrlanda’daki iç savaşa fotoğraflarıyla tanıklık etti ve o tarihten itibaren kendisini toplumsal meselelere adadı.  Batı Şeria ve Gazze, El Salvador, Guatemala, Afganistan, Güney Kore, Sudan, Somali, Bosna, Kosova ve Brezilya gibi ülkelerde savaş fotoğrafçısı olarak çalıştı. Yoksulluğu, hiçe sayılmış yaşamları kadrajına sığdırırken bu anları hiçbir zaman kurgu haline dönüştürmedi. Kurşunların ortasında kaldığında dahi fotoğraf çekmeye devam etti.

“Gerçek foto muhabirleri,  savaşın korkunçluğunu, ancak yakın mesafeden görülebileceğini bilirler.” 

James Nachtwey’in fotoğraflarında daha çok  vurgulanan, ölümdür. Siyah- beyaz zıtlığının kullanıldığı çalışmalarda, ölüm hissiyatı daha da netleşir. Mezarlıklar, yıkılmış evler, kan görüntüleri, silahlar, yere yığılmış insanlar ölümün temsili niteliğindedir. Savaşın insanlara sadece yıkım ve ölüm getirdiği, fotoğraflar aracılığıyla izleyiciye sunulmuştur.

“Önceleri kendimi anlatırken bir savaş fotoğrafçısı olarak tanımlardım.  Şimdi ise kendimi, savaş karşıtı bir fotoğrafçı olarak görüyorum. “

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır