Şimdi Okuyorum
Gettoda Fotoğrafçı Olmak / Henryk Ross

Gettoda Fotoğrafçı Olmak / Henryk Ross

+19
Galeriyi Görüntüle

1939 yılında Naziler Polonya’yı işgal ettikten kısa bir süre sonra, ülkenin en büyük gettosu olan Lodz Getto’su kuruldu. Savaş boyunca Lodz’da 210.000’den fazla kişi hapsedildi. Esir tutulanlar arasında bir kişi daha vardı, Henryk Ross…

Nazi işgalinden önce Polanya’da spor fotoğrafçısı olan Henryk Ross, sahip olduğu geçmiş sayesinde, Getto’nun Yahudi Konseyi İstatistik Ofisi (Judenrat) için görevlendirildi. Her gün kendi halkının yaşadığı trajediye tanıklık etti ve bu tanıklığı gizli yollarla makinesine kaydetti.

Ross asılanların, açlıktan ölenlerin ve morgdaki sayısız cesetlerin fotoğraflarını çekti. Resmi işinin bir parçası olarak, mahkumların ve Lodz’un tekstil – deri fabrikalarının propaganda amaçlı fotoğraflarını da belgeledi. Ross yakalanırsa, kendisinin ve ailesinin işkence görerek öldürüleceğini biliyordu, buna rağmen Naziler’den gizli film negatiflerini çaldı ve toprağa gömdü.

Eylül 1942’de, on yaşın altındaki çocukların hemen hemen tamamının gettodan alındığı ve daha sonra Chelmno’da öldürüldüğü korkunç bir olay gerçekleştirildi. 1944 yazına gelindiğinde, gettoda 45.000’den fazla insan açlıktan, hastalıktan ve cinayetten öldü. On binlerce insan toplama kamplarına gönderildi ve Chelmno’daki gaz kamyonlarında öldürüldü.  19 Ocak 1945’te Sovyet Ordusu gettoyu kurtardığında hayatta kalan 877 kişiden birisi de Ross oldu.

Henryk Ross’un fotoğrafları Mendel Grossman’ın imgeleri gibi, tanıdık; açlık, umutsuzluk ve ölüm sahnelerini betimliyor. Getto hayatının farklı ve yabancı bir görsel perspektifini ortaya koyuyor. Ross’un görüntüleri, Lodz Gettosu’ndaki yaşamın karmaşık gerçekliği hakkında daha derin bir tarihsel bilgi edinmemize yardımcı olacak türden.  Nitekim bu “trajedinin kayıtları” 1961’deki Eichmann davasında delil olarak kullanıldı. Yıkım, aşağılanma, açlık ve cinayetlerin arasında bir ıstırabı kayıt altına almak Ross’un yüreğinde bir yara olarak kaldı…

 

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır