Şimdi Okuyorum
Toplumsal Belleği Açığa Çıkarmak / Patrick Zahmann

Toplumsal Belleği Açığa Çıkarmak / Patrick Zahmann

Kimlik, göç ve hafıza temalarıyla oluşturduğu fotoğraflarla dikkatleri üzerine çeken Patrick Zahmann, farklı toplumların kültürel özelliklerini yakalayarak unutulmuş, yitirilmiş olanı gün yüzüne çıkardı.

 “Fotoğrafçı oldum çünkü hafızam yok”

Zachmann, uzun bir süre Marsilya’nın kuzey mahallelerinde bulunan göçmen gençlerin hayatlarını araştırdı. Napoli’de uzun süre mafyanın yarattığı tahribi açığa çıkardı. Yahudi kimliğine dair detaylı çalışmalarda bulundu. Özellikle Şili’de, hafıza izlerinin ve bedenlerin ortadan kalkması ve fotoğrafın hafızanın geri kazanılması sürecine nasıl müdahale edebileceğine dair araştırmalar yaptı.

“Herhangi bir durumda kameranızın düğmesine basıp basamayacağınızı bilmek önemlidir. Napoli benim için bir öğrenme alanı oldu. O zamanlar herkes savaşı örtmek için Lübnan’a giderdi ve ben de buna katılmak istemedim. Her zaman medyanın, unutulmuş ya da bilinmeyen yerlerde gitmediği yerlere gitmeyi, haberleri olmayan ya da olmayan haberleri kapsamayı tercih ettim.”

Dünyanın farklı bölgelerinde Çin diasporası üzerinde derinlemesine bir çalışma yürüten Zahmann özellikle Vietnam’ın en büyük Çin Mahallesi olarak kabul edilen Saygon’da Cho Lon’da bulundu. Zachmann’ın fotoğrafları, Cho Lon’un işgücünün basit ama dinamik hayatını gerçek anlamda tasvir etti.  Böylelikle dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Çinliler üzerinden geleneksel Çin kimliğinin sorgulanmasına neden oldu.

“Hatırlamak etik bir edimdir, kendi başına ve kendisi olarak etik değeri vardır” diye bahseder Susan Sontag. Patrick Zahmann’da belleğin üzerindeki kodlara dokunarak unutulanı açığa çıkarıyor. Yahudi olan baba ve Cezayirli olan bir annenin ortak mirasını taşıyan Zahman’ının bu kodlar üzerine gitmesi aynı zamanda kendi belleğini açığa çıkarma çalışmalarıdır.

 

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
1
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
1
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır