Şimdi Okuyorum
Zamanın Acımasızlıklarına Ortak Olmak / Philips Jones Griffiths

Zamanın Acımasızlıklarına Ortak Olmak / Philips Jones Griffiths

+18
Galeriyi Görüntüle

“Yaralı bir cismi ya da yaralı çocuğunu sıkan bir annenin resmi ne anlama geliyor? Neden oluyor? Bunu bilmek istiyorum. Sadece bir tür çatışmanın görsel doruklarını fotoğraflamaktan memnun değilim. Ona neyin yol açtığını ve bundan sonra ne olacağını bilmek istiyorum.” 

Vietnam Savaşı’nın yarattığı yıkımı, sömürgeleştirilen halkları, yoksulluğu, siyasi çekişmeleri pathosun ötesinde, gerçekçi bir üslupla ele alan Philips Jones Griffiths zamanın acımasızlıklarına odaklanarak görünmez olanı, yok sayılanı açığa çıkardı.

Belli coğrafyaların mahkum bırakıldığı siyasi ve sosyal durumları inceleme altın alan Griffiths, 120’den fazla ülkeyi dolaşarak; Teksas’ta yoksulluğu, Kuveyt’teki Körfez Savaşı’nı, Cezayir’in sömürgeye uğramasını, Amerika’nın Güneydoğu Asya’daki işgalini, Galler’deki kömür madencilerini ve Londra sokaklarındaki savaş karşıtı protestoları fotoğrafladı. 1966’da Vietnam’ın kendini kültürünü ve geleneklerini belgelemeye karar verdi ve savaş bittiğinde ülkeye giren ilk batılı gazeteci oldu.

Philips Jones Griffiths savaşı, yoksulluğu ve siyasi çekişmeleri gösterirken sınıflar ve kültürler arası eşitsizliklere de göndermelerde bulunur. Onun yarattığı kompozisyon ve derin kontrast ölümün vadisinde yaşayan Eugene Smith’in görüntülerini hatırlatır. Yere düşmüş bedenler, anne kucağında ölü çocuklar Griffiths görüntülerinde yer alırken Pavese’nin yinelediği soruyu bir kez daha sormalıyız kendimize:

“Savaş bir gün biterse kendimize şu soruyu sormalıyız, peki ya ölüleri ne yapacağız? Neden öldüler?”

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır