Şimdi Okuyorum
1800’lerin Yoksulluğunda New York’a Bakmak / Jacob Riis

1800’lerin Yoksulluğunda New York’a Bakmak / Jacob Riis

+30
Galeriyi Görüntüle

Fotoğrafçılığı sosyal reform aracı olarak kullanılmasında öncü olan Jacob Riis, New York Tribünü için polis muhabiri olarak çalışırken, yıkık, harabe evlerde çaresizce yaşayan insanların fotoğraflamaya başladı. New York’a bir göçmen olarak gelen Riis’in kendisi de zor şartlar altında yaşamıştı. Riis’in amacı yoksulluğu görüntüleyerek dikkatleri bu mahallelere yöneltmekti.

Bir polis muhabiri olan Riis, şehrin gecekondu mahallelerine benzersiz bir erişime sahipti. Akşamları kolluk kuvvetleriyle baskınlarda eşlik ederek insanların  maruz kaldığı zulümlere tanıklık etti.  Riis yoksulluğun, ahlaki zayıflığın değil sosyal ve ekonomik koşulların sonucu olduğuna inanıyordu. Gördüğü dehşet verici olayları okuyuculara aktarmaya çalıştı, ancak yazıları bu dehşeti anlatmakta yetersizdi. Riis, 1888’de fotoğrafı denemeye başladı ve gerçekten de yakaladığı görüntülerle Amerikalıların sarsılmasına yol açtı.

Mahallelerin iç ve dış mekanlarını flaş lambasıyla fotoğraflamaya başladı. Bu fotoğraflar, flaşlı fotoğrafçılığın erken örneklerinden oldu. Fakirlerin genellikle duygusal sahnelerde tasvir edildiği bir dönemde, Riis sık sık yoksulluk ortamında gerçek hayatın korkunç ayrıntılarını ortaya koydu.

20. yüzyılın başlarında, Hine’nin fabrikalarda çalışan çocukları çektiği fotoğrafları çocuk işçiliği yasalarının kabul edilmesinde etkili oldu. Riis’in etkisi, Çiftlik Güvenlik İdaresi için çekilen görüntülerin Büyük Buhran ile yüzleştirdiği Dorothea Lange’nin çalışmasında da hissedilebilir. Jacob Riis’in ötekileştirilmiş insanların durumuna olan ilgisi sokak fotoğrafçılığının öncüsü olarak da görülebilir.  Kuşkusuz bugün, bir asırdan fazla bir süre sonra bile göç, yoksulluk ve eşitlik temaları yine aynı sorunlar dahilinde devam etmektedir.

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır