Şimdi Okuyorum
Mimarinin Sıra Dışı Çocuğu: Bjarke Ingels

Mimarinin Sıra Dışı Çocuğu: Bjarke Ingels

1974 Kopenhag doğumlu Bjarke Ingels, 1997 yılında Barselona Mimarlık Teknik Yüksek Okulunu tamamladı. İş hayatına 1998 yılında ünlü mimar Rem Koolhaas’ın mimarlık ofisi OEM’de başladı. 2001 yılında Julien De Smedt ile “PLOT” mimarlık ofisini kurdu.

Stavanger Konser Merkezi, Stavanger/Norveç

Birçok başarılı proje yapan bu ikili 5 yıl süren bir ortaklıktan sonra 2006 yılında kendi ofislerini kurarak ayrıldılar. Bjarke, kısaca BIG olarak adlandırılan Bjarke Ingels Group’u kurdu. Günümüzde mimari denilince ilk akla gelen firmalar arasına yerleşti. Mobilya tasarımından şehir planlamasına kadar birçok alanda hizmet veren BIG, hem tasarıma yeni bir boyut getirmek, hem de temel problemlere çözüm yolları sunan, iyimser bir mimari anlayışı yerleştirmek istiyor.

BIG’in tasarımlarını eğlenceli, pratik ve erişilebilir olarak tanımlayan Ingels kendi tasarımlarını ise hayallerin beton gerçekliğe dönüşmesi, hedonist sürdürülebilirlik, ütopyacı pragmatizm gibi kavramlarla tanımlıyor.

Çocukken en büyük hayali karikatürist olmak olan Ingels, BIG’in manifestosunu 2010 yılında çizgi roman olarak yayınladı. Şirketin sloganını ünlü mimar Mies Van der Rohe’nin “LESS IS MORE / AZ DAHA ÇOKTUR” ilkesine atıfla “YES IS MORE / EVET DAHA ÇOKTUR” olarak belirlemiştir.

Gelin Bjarke Ingels’in hem şovmen olarak tanımlanmasına hem de kısa sürede ünlenmesine sebep olan sıra dışı yapılarından bazılarını beraber inceleyelim.

VM EVLERİ (2006)

Danimarka’nın Kopenhag şehrindeki VM Evleri’nin amacı farklı tipteki apartman dairelerini geliştiren bir proje olmak. VM Evleri’nin adı binaların kuşbakışı görünümünün yan yana gelmiş V ve M harflerini andırmasından geliyor. Apartman blokları tasarlanırken hacimlerin doğal havalandırma ve ışıktan maksimum yararlanması ve her evin kendine özgü bir manzarasının olması hedeflenmiş. VM Evleri’ni en çok öne çıkaran parça olan üçgen balkon yapısı ise her eve gelen güneşe izin vermesi ve güneş ışığından maksimum faydanlanma amacıyla yapılmıştır.

DAĞ EVLERİ (2008)

Vm Evleri’nin 2. jenerasyonu olarak adlandırılan Dağ Evleri, “kırsal yaşamın pırıltısı ile şehrin yoğun kimliği nasıl bir araya getirilebilir?” sorusundan yola çıkılarak tasarlanmış bir proje. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın Orestad bölgesinde bulunan yapı hem hareketli, telaşlı ve kentsel hem de sakin, huzurlu ve kırsal izlere sahip.

Dağ Evleri, adından da anlaşılacağı üzere bir dağ eteğine yerleşen bir mahalleyi andırıyor. Her bir konutun terası teker teker yeşillendirilmiş ve terasın evin bir parçası olması sağlanmış. Teraslardaki bahçeler ile konutların içini yalnızca kayar bir cam kapı ayırıyor. Yapının batı ve kuzey cephesi perfore alüminyum levhalar ile kaplanmış. Bu delikler sayesinde otopark içeri ışık ve hava alıyor. Bu delikler dışarıdan bakıldığında Everest Dağı’nın bir görüntüsünü oluşturuyor. Gündüz vakti alüminyum üzerindeki delikler siyah gözüküyor ve Everest bir fotoğraf gibi algılanıyor. Gece ise bu cephe ışıklandırılıyor ve cephede Everest, aynı fotoğrafın negatifi gibi gözüküyor.

LEGO EVİ (2017)

Ünlü oyuncak firmasının merkezi olan Danimarka’nın Billund şehrinde bulunan Lego Evi, şehri ‘çocuk başkenti’ haline getirmek amacıyla yapılmıştır. Lego Evi tipik lego birimlerinin sınırsız potansiyelini ortaya çıkarıyor. Lego, sistematik yaratıcılık sayesinde çocuklara hayal ettikleri dünyaları gerçeğe dönüştürmelerini sağlayan bir araç. Yapının mimari Bjarke Ingels’e göre, lego ve mimarlığın ortak noktası tam olarak bu; insanların yeni dünyalar hayal etmelerini ve bunu gerçeğe dönüştürebilmelerini sağlamak. Lego Evi, bu manifestonun bir ürünüdür.

Bjarke Ingels’in ne kadar sıradışı bir mimar olduğuna dair çok daha fazla yapısını örnek gösterebiliriz elbette ancak şimdilik bizden bu kadar. Eğer sizde yapılarını ve kendisini yakından tanımak isterseniz, Netflix platformunda bulunan Abstract belgesel dizisinde yer alan ‘Bjarke Ingels’ bölümünü izleyebilirsiniz. Sanatla kalın.

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır