Eylül ayına gelinmesiyle sonbahar heyecanını yaşamaya başlarız içimizde, bazılarımıza göre sonbahar hüzündür ama konumuz şuan bu değil. Sonbaharla birlikte bir çok başlangıç yaşarız yeniden ve yeniden.. Sıcak günleri geride bırakır ılık günlerden başlayarak soğuk günlere geçeriz, okullar açılır, çalışanlar için yoğun dönemlere girilir, ağaçlar yapraklarını döker, leylekler göç eder, ve yeni kitaplar raflarında yer alırlar. Giderek soğuyan havalarda battaniyeniz, çay veya kahvenizle keyifle okuyabileceğiniz 2018 yılı içerisinde çıkmış kitaplardan en iyi sekiz kitabı paylaşıyorum, şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Günümüz yazarları arasında kendine münhasır kurgusuyla yazdığı romanlarını bazen ciddi bazen kahkahalar atarak okumanıza sebep olur Murat Menteş. Genelde kitapları polisiye temalı fakat edebi niteliktedir. 5 yıl aradan sonra Antika Titanik ile tekrar okuyucusuyla buluştu. Limana varamayan Titanik gemisinden ilham alarak oluşturduğu bu romanda suç, gençlik, ölüm, yaşam, inanç konularını felsefeyle harmanlayarak sizi eğlenceli bir maceraya çıkaracaktır.
Hem şair hem yazar bunların yanında çok da başarılı bir müzisyen olan Patti Smith’in dördüncü kitabı Adanmışlık henüz çok yeni bir kitap. Her yazarın yaptığı gibi ‘’yazmak..’’ fiilinin ona ilham veren kısmını anlatıyor bu kitapta. ‘İnsan neden yazar?’ düşüncesiyle yola çıkarak hayranlarıyla buluşuyor bu kez.
‘’ Hep bir kitap yazacağımı hayal etmişimdir; kısacık da olsa, insanı kendi dünyasından çekip alacak, ölçülüp biçilemeyen, hatta sonradan hatırlanamayan bir diyara taşıyacaktı.’’Patti Smith
Milli mücadele yıllarını, muharebeler ve yeni Türkiye’nin kuruluşu çerçevesinde Atatürk’ün biyografisini anlatıyor. İlk kez biyografi çalışması yapan İlber Ortaylı’nın bu kitabı elinizin altında bulundurmak isteyeceğiniz kaynak kitap niteliğinde. Kitap; akıcı, açık ve anlaşılır yazılmış olup halk arasında yanlış bilinenlerin aydınlanmasını ve bazı dedikoduları önlemeyi hedeflemektedir.
Melisa Kesmez günümüz öykücüleri arasında gerçekçi ve içten üslubu ile sevilen bir yazardır. Öykülerinde toplum içi ilişkilere, yaşamdan kesitlere yer vererek okura karşılıklı sohbet ediyormuş gibi hissettiriyor. Okuyan herkesin kendinden bir parça bulabileceği öyküler oluşturmuş. Üçüncü kitabı olan Nohut Oda’da insanın mekan arayışını, aidiyetlikleri üzerine beş öyküyü içermektedir. Serinleyen havalarda Nohut Oda’nın öyküleri içinize sıcaklık katacaktır.
Bir adam ile bir geyiğin arasındaki sıcak dostluğu anlatan Doppler kitabının devamı niteliğinde Bildiğimiz Dünyanın Sonu. İlk kitabında belirtilen modern çağda yaşamanın vermiş olduğu mutsuzluğu çözmek için dostuyla çıktığı yolculuktan kahramanımız bu kitapta geri döner ve döndüğünde her şeyin değiştiğini görür. Ailesini tekrar kazanmaya çalışır ama sistemle olan kavgası da hala bitmemiştir.
Cumhuriyetle yaşıt olan kıymetli yazarlarımızdan Hıfzı Topuz kitaplarında tarihi kişiliklerin hayatlarını ustaca romanlaştırmıştır, bunun yanında romanlarında sadece kişilerin hayatını değil yaşadıkları döneme de ışık tutar. Kendisi ayrıca yaşayan bir tarihtir. Bilgilerini, deneyimlerini okurlarıyla paylaşmaktan büyük keyif alır. Bu kitabında; önceki romanlarından olan Meyyale’nin ileriki kuşaklarını konu almaktadır, Osmanlı’nın yıkılma sürecinden 1950’li yıllar arasındaki dönemde yaşayan ailesini ve annesini, Nevbahar’ı anlatıyor.
Pessoa öldükten sonra kitaplaştırılmış güncelerinin yer aldığı, Portekiz edebiyatının önemli eserleri arasında yer alan ‘Huzursuzluğun Kitabı’’ 2018’de Can yayınları tarafından yeni kapak tasarımıyla tekrar baskı yaptı. Okuyan herkesi yaptığı tespitlerle ve ufku açan hayal gücüyle büyüleyen bir yanı olmakla birlikte bireyin içsel sıkıntılarını da ele alarak aynı zamanda modern yaşamı ve onun sonuçlarını eleştirir. Fazla miktarda altını çizme ihtiyacı hissedeceğiniz cümlelerle karşılacağınız, her zaman okunabilecek, rehber olacak, başucu kitabıdır. Huzursuzluğun kitabı’na giriş yazısında yer alan Octavia Paz sözü;
‘’ Şairlerin yaşam öyküsü yoktur, onların yaşam öyküsü yaptlarıdır.’’
Dünya çapında uzun süre çok satanlar listelerinden düşmeyen Sapiens ve Homo Deus kitaplarının yazarının yeni kitabı. Geçmiş iki kitabında da insanın tarih sahnesindeki dönüşümünü anlatan yazar bu kitabında hızla devam eden bu değişim ve dönüşüme teknoloji, ekonomi ve toplumsal bağlamda nasıl ayak uydurmamız bakımından fikirlerini 21 başlıkta toplayarak okuyucuya sunuyor. Tanıtım bülteninden paylaşılan 21 sorudan birkaçı;
‘’Tanrı geri mi dönüyor?
Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl değiştirecek?
Yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz?
Büyük Veri bizi sürekli izlerken, seçme özgürlüğümüzü nasıl geri kazanabiliriz? ‘’
0 yorum