Şimdi Okuyorum
Bir Acıyı Fotoğrafa Yüklemek/ David Seymour

Bir Acıyı Fotoğrafa Yüklemek/ David Seymour

+19
Galeriyi Görüntüle

Savaşın yarattığı yıkım arasında, bir insanın yaşamı nasıl devam eder? Kaosun ortasında kalan insanın çaresizliği, sıkışmışlığı fotoğraflara nasıl yansır. Ve Sontag’ın deyimiyle:” Başkasının acısına” nasıl bakılır? David Seymour, bu sorular üzerinden yaşamı irdeleyen bir fotoğrafçı. Savaşın değiştirdiği yaşamlara değinen sanatçı, bunu yansımayı imgeler aracılığıyla gerçekleştirir.

Robert Capa ve Henri Carter Bresson gibi değerli sanatçılarla birlikte çalışmalar üreten Seymour, acı ve çocuk imgesi üzerinde yoğunlaştı.  Foto muhabiri olarak çalıştığı dönemde, onu en çok çocukların yaşadığı acılar etkilemişti. Seymour’un çektiği fotoğraflar derin etkiler yaratmıştı, bu nedenle II. Dünya Savaşı devam ettiği sıralarda UNICEF tarafından görevlendirildi.  Ve savaşın en savunmasız mağdurlarını fotoğraflar aracılığıyla yansıttı.

Sanatçı; Avusturya, Yunanistan, İtalya, Macaristan, Polonya, İspanya, İsrail gibi ülkelerde çatışmaların arasında kaldı.  Ruhsal yönden çökmüş ve fiziksel travma geçirmiş çocuklarla karşılaştı. Ailelerinden uzaklaştırılmış, kamplara kapatılmış, aç bırakılmış, tecavüze uğramış çocuklarda, unutulmayacak derin yaralara tanıklık etti.

Seymour’un en ürpertici portreler biri Tereska’dır.  Nazi kampından kurtarılan Tereska, yaşadığı travma için özel bir tesise yerleştirilmişti. Nitekim sanatçı Tereska’nın fotoğrafını çekerken tahtayı karalayan bir kız çocuğunun ötesinde başka şeyler gördü: “Fotoğrafa baktığımda; donuk, boş bakan gözler ve yüzüne sinen korku içerisinde dehşete düşmüştüm.”

David Seymour, 1942 yılında Nazi baskısından kurtulmak için soyadını değiştirerek Amerikan vatandaşı oldu. Kendisi başına gelebilecek korkunç şeylerden uzaklaşsa da ailesi Naziler tarafından öldürüldü.  Sanatçı, siyasal çıkarlar uğruna yok olan insanlığın dramını yansıtırken kendisi de trajik bir biçimde, 1956 yılında İsrail-Filistin savaşını görüntülerken vurularak öldürüldü. Seymour’dan geriye bir acının panoraması kaldı.

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır