Şimdi Okuyorum
Savaşın ve Yıkımların Ortasında Bir Fotoğrafçı / Dmitri Kessel

Savaşın ve Yıkımların Ortasında Bir Fotoğrafçı / Dmitri Kessel

Ukraynalı fotoğrafçı Dmitri Kessel, zamanın tanıklığını yaptığı fotoğraflarıyla dikkatleri üzerine çekti Sanatın gerçekçi bir yapıda ilerlemesi gerektiğini ifade eden Kessel, kayıt altına aldığı savaş sahneleriyle farklı coğrafyaların sesi odu.

Ukrayna’da yaşarken Bolşevik Devrimi’yle kendisini savaşın içerisinde bulan Dmitri kessel, askere alındıktan kısa bir süre sonra Rusya’dayken Polonya’ya kaçtı. Savaşın tüm coğrafyaya yayılması üzerine son çare olarak Amerika’ya gitti.

Daha çocuk yaşlarda başladığı fotoğraf tutkusunu Amerika’da geliştirerek Life Dergisi’nde foto-muhabir olarak işe alındı. Daha sonraki yıllarda Kessel çok sayıda ülkeye Seyahat etti. Life için bir fotoğraf kompozisyonu hazırlarken Çin’deki Yangtze Nehri’nde yedi ay yaşadı. Güney Amerika’daki And Dağları’nı ve Orta Afrika’daki madenci işçilerini fotoğrafladı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Kuzey Atlantik’te bulundu, Amerikan birliklerinin Aleut Adaları’na inişini ve İngilizlerin Yunanistan’a girişini kayıt altına altına aldı. Dmitri kessel mesleki hayatının dönüm noktasını Yunanistan iç savaşında yaşadı. Çoğu zaman hayatını tehlikeye attığı anlar için “korkmuyor musun?” soruna: Birinin bunu yapması gerekiyordu”, şeklinde cevap verdi. Yunanistan iç savaşını tüm gerçekliğiyle yansıttığı için dikkatlerini üzerine çekerek adından sıkça bahsettirdi.

Dmitri Kessel’in fotoğrafları manipülasyondan uzak, gerçek bir tarihin kanıtıdır. Yıkımların eşiğinde hayata tutunmaya çalışan, acı çeken halkların sesidir. Yalın kontrastlar dahilinde kimi zaman dinamik kimi zaman durağan fotoğraflar ise hikayeci bir üslubu açığa çıkarırken; savaştan kaçarken kendisini savaşın ortasında bulan bir foto-muhabir için bu görüntüler, bütün bir coğrafyaya yayılan acımasızlığın göstergesidir.

 

 

 

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
1
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır