Şimdi Okuyorum
Sokağın Sanatı Dışavurum Biçimi: Graffiti

Sokağın Sanatı Dışavurum Biçimi: Graffiti

Kökleri Antik Mısır ve Antik Yunan’a dayanan, ilk örneklerine Efes’te rastlanan bir sanat dalıdır Graffiti. Seksenlerde hip hop kültürünün yükselişe geçmesiyle graffiti olarak, bugünlerde ise aslında çok eski bir gelenek olan muralların yeniden kentleri süslemesiyle karşımıza çıkar.

Acele ile yapılmış düzenlemelerle ve üzerinde özellikle düşünülerek yapılan örneklerle, çağdaş dünyamızı en etkili şekilde ifade edebilen bir sanat dalıdır. Her gün yanı başımızda yükselen binalara inat sanatın hayatımıza kattığı renklerle şenlenir sokaklar.

Tarihte ilk olarak graffitiyi bir reklam malzemesi olarak kullanan Romalılar, doğanın ve çevrenin olumsuz şartlarını bir kentsel peyzaj veya ekonomik olarak çökmüş bölgede uygulama alanı olarak düşünüyorlardı. Ancak düzenli olarak gördüğümüz graffiti, graffitinin bulunduğu alanın çevresi ile gerçekçi bir ilişki oluşturmaktadır.

Dünya çapında yaşanan toplumsal ve evrensel hemen her sorunun, graffiti sanatçılarına konu olduğu günümüzde, sokaklarımızın renklenmesinin yanı sıra insanlığa verdiği mesajlar ile de sanatın gücüne şahitlik ediyoruz. Bu alanda başarıya ulaşmış birkaç graffiti sanatçısı ve çalışmalarını inceleyelim.

İstanbul Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki dev siyah-beyaz mural grafik sanatçısı Dome’a ait.

Van Gogh’un fırça darbelerine benzeyen sprey darbeleriyle daha çok Londra ve Berlin’de işlerine rastlayabileceğiniz Jimmy C, bu graffiti çalışması ile Londra’da karşımıza çıkıyor.

Brick Lane’in ünlü kirpisi Ghentli, ROA’nın karakalem tarzı sprey darbeleriyle Londra sokaklarını süslüyor.

Kuzey Carolina’da yaşayan, kullandığı koyu ve mat renkler ile insan psikolojisinden dalgalanmaları anlatan graffitileriyle Taylor White eserlerine, Georgia’nın Atlanta şehrinde rastlamak mümkün.

Brooklynli sanatçı Gaia, ülkemizde geçtiğimiz yıllarda Pera Müzesi’nde sergilenen Language of the Wall çalışması ile tanınsa da asıl işlerine Brooklyn sokaklarında rastlıyoruz.

Dünya çapında herkes tarafından bilinen, farklı ülkelerdeki toplumsal sorunlardan mesajlar veren çalışmalarıyla İngiliz sanatçı Banksy, son yıllarda graffiti sanatını önemli hale getiren isimlerden bir tanesi. Elinde meşale ve sırtında can yeleğiyle duran bu çocuk figürü ile karşımıza çıkıyor sanatçı. Daha öncede sığınmacı krizine dikkat çeken kimliği gizli sanatçı, henüz çalışmanın kendine ait olduğuna dair bir açıklama yapmasa da Banksy’e ait olduğu tahmin ediliyor. 

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır