Şimdi Okuyorum
Milyar Dolarlık Elma: Steve Jobs

Milyar Dolarlık Elma: Steve Jobs

24 Şubat 1955 doğumlu Steve Jobs, Suriyeli Müslüman bir babanın ve İsviçre kökenli bir annenin oğlu olarak dünyaya geldiğinde anne-babası, çocuklarını Californialı bir aileye evlatlık olarak verdi. 1972’de Portland, Oregon’daki Reed Üniversitesi’ne giren Jobs, altı ayın sonunda sıkıcı derslere girmenin ailesinin tüm birikimini harcamasına değmeyeceğini fark ederek üniversiteden ayrıldı. 1974 yılında Kaliforniya‘ya dönerek video oyunları yapan Atari isimli şirkette teknisyen olarak çalışmaya başladı. Steve, aynı dönemde Homebrew Computer Club (Ev yapımı Bilgisayar Kulübü) ile tanıştı. O dönemde Hewlett-Packard’da hesap makineleri üzerinde çalışan Steve Wozniak ile beraber düzenli olarak katıldıkları bu toplantılardan birinde devrim niteliğindeki keşiflerini ilk defa paylaştılar. Wozniak’ın Steve Jobs’un ailesinin garajında yarattığı anakart, bilgisayar klavyesinde basılan harfin monitörde belirmesini sağlıyordu.

Steve Jobs, 1976 yılında, Steve Wozniak ve Ronald Wayne ile beraber Apple‘ı kurdu. Ancak 3. kurucu olan Ronald Wayne 2 hafta sonra ayrıldı. Wozniak ile devam eden bu ortaklıkta Jobs’un görevi ise üretim için kaynak yaratmak ve ürünün pazarlamasını yürütmekti. 1976 yılında piyasaya sürülen Apple I, 666.66 dolar fiyat etiketine sahipti. Özellikle mühendisler ve meraklıları hedefleyen bu modeli kullanabilmek için klavyeyi ve monitörü kullanıcının bağlaması gerekiyordu. Apple, 1977 yılında resmileştirildikten sonra renkli grafikler oluşturabilen dünyanın ilk kullanıcı dostu kişisel bilgisayarı olan “Apple II” modelini piyasaya sürdü.

Genişleyen vizyonu ile beraber kısa sürede alanının en yenilikçi firmalarından birisi olan Apple, ilk grafik kullanıcı arayüzü ve “büyük düşün” yaklaşımıyla Macintosh’u duyurdu. Ridley Scott’un yönettiği “1984” isimli efsanevi reklam filmi, 900,000 dolar gibi o dönemde duyulmamış bir meblağ karşılığında o seneki “Super Bowl”da (Amerikan futbolu liginin final maçı) yayınlandı.

1985 yılında yönetim kararı ile kendi kurduğu şirketten kovulan Jobs, bir süre sonra NeXT adlı yeni bir şirket kurdu. 1986 yılında LucasFilm bünyesindeki The Graphics Group adlı stüdyoyu 10 milyon dolara satın alan Jobs, stüdyonun adını Pixar olarak değiştirdi. Pixar, 2006 yılında 7.4 milyar dolar karşılığında Disney’e satıldı. Bu sırada oldukça zor günler geçirmeye başlayan Apple, çözümü Jobs’un şirketi NeXT’i satın alıp onların yazılımlarını kullanmakta buldular. Böylece Jobs, Apple’a danışman olarak geri döndü.

Apple firması 2000‘li yıllarda iPod, iTunes, Apple Store ve iPhone gibi pek çok yeni ürünü piyasaya sürerek mobil telekomünikasyon ve müzik oynatıcıları piyasasına ağırlık verdi; bu dönemde bilgisayar üretimi şirketin ilk yılları kadar önemli rol oynamasa da Apple bilgisayarlar halen prestij ve lüksün simgesi olma görevini devam ettiriyor.

Steve Jobs, yarattığı tüm ürünlerde öncelikle sadeliğe önem veriyordu. Bir kişi onun yarattığı bir ürünü eline aldığında çok fazla kafa yormadan bütün özellikleri kolayca anlayabilmeliydi. Bu mükemmeliyetçi yapısı insanların hayatına damga vuran mükemmel ürünler ortaya çıkmasını sağlamıştır. Steve Jobs’un en büyük özelliği de yetenekli insanlardan maksimum derecede verim alabilmesiydi. Her zaman A ligi oyuncuları diye nitelendirdiği geliştiricilerle çalışmayı tercih ediyordu ve onları diğer insanların imkansız gördüğü şeyleri yapabileceğine inandırma yeteneğine sahipti.

Azmi, hırsı, kararlılığı ve daha bir çok özelliği ile herkesin takdirini toplayan Steve Jobs, 5 Ekim 2011 yılında yakaladığı pankreas kanseri sebebiyle aramızdan ayrıldığında dünyanın en değerli şirketinin kurucusuydu.

 

Tepkiniz nedir?
Emin Değilim
0
Heyecanlı
0
Hüzünlü
0
Mutlu
0
Şaşırtıcı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

© 2011 Sanat Karavanı, Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Kaydır